Criza de sange in spitale!

Pentru ca numarul donatorilor de sange e, pe zi ce trece, tot mai mic, Centrul de Transfuzii Sanguine din Arad a apelat la retelele de socializare pentru a-i atrage pe aradeni sa faca o fapta buna. Potrivit postarilor din ultimele 48 de ore, media zilnica a donatorilor este de …15!

Mergeţi şi donaţi! Este criză în spitale, iar gestul vostru poate salva vieţi, dar vă ajută şi să vă menţineţi sănătatea! Aşasună unul dintre apelurile făcute de Centrul de transfuzii sanguine din Arad pe o binecunoscută reţea de socializare. Stocul este pe avarie încă din iunie, iar numărul donatorilor este din ce în ce mai mic. Zilnic, 10, 12 sau poate maxim 15 persoane vin să doneze sânge.
Un alt mesaj postat pe internet arată cât de mult se zbat medicii Centrului de Transfuzii să atragă donatori.

„Jumatate din sangele recoltat în fiecare lună este adus din firme particulare. Fabrici, unde patronii ne sprijină, dar, din păcate nu toţi ne acceptă. În fiecare săptămână avem două deplasări cu echipa mobilă. Altfel, nu am putea asigura sângele pentru Arad. Noi suntem dispuşi să mergem la orice firmă dacă suntem primiţi”

Romania este singura ţară din Uniunea Europeană unde donarea de sânge este remunerată! Nu mulţi sunt cei care ştiu că, dincolo de beneficiile materiale, donând regulat sânge îşi fac, în primul rând, lor, un mare bine.

Persoanele care donează sânge în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a suferi de cancer şi de a face infarct. Majoritatea beneficiilor pe care le aduce donarea de sânge sunt legate de scăderea cantităţii de fier din organism. Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.

Cei care donează sânge primesc în schimb o reducere de 50 la sută pe mijloacele de transport în comun timp de o lună şi tichete de masă, în valoare totală de 65 de lei, zi liberă în ziua donării, iar persoanele care vin din afara municipiului primesc si banii pentru transport.

Posted in ȘtiriTagged , ,