O nouă bancnotă

Banca Centrală Europeană a introdus, miercuri, în circulaţie noua bancnotă de 20 euro. Aceasta include un element de siguranţă inovator, respectiv o „fereastră-portret“ poziţionată în hologramă.

euro

Atunci când bancnota este privită spre o sursă de lumină, fereastra devine transparentă, redând un portret al personajului mitologic Europa, care este vizibil pe ambele feţe ale bancnotei.
Similar noilor bancnote de cinci şi zece euro, noua bancnotă de 20 de euro include, de asemenea, un „număr verde-smarald“ şi un portret al Europei în filigran.

„Numerarul este, şi va continua să fie, un mijloc important de plată. Introducerea noii bancnote de 20 de euro este o dovadă tangibilă a acestui lucru“, a declarat Yves Mersch, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene.

Noile bancnote de 20 de euro, din care până acum au fost produse 4,3 miliarde, vor înlocui treptat bancnotele de 20 de euro din prima serie, care vor fi retrase din circulaţie dar vor fi valabile în continuare.

Aceasta va fi cea de-a treia bancnotă din seria „Europa“, după cea de cinci euro care a intrat în circulaţie în luna mai 2013, urmată la sfârşitul lunii septembrie anul curent de noua bancnotă de zece euro.

Bancnotele din seria „Europa“ cu denominări mai mari vor fi introduse treptat, pe parcursul mai multor ani.

În paralel, actualele bancnote euro, emise în luna ianuarie 2002, vor fi retrase treptat din circulaţie.

În prezent, bancnotele euro sunt utilizate în comun de 338 de milioane de cetăţeni din 19 ţări şi au o valoare nominală combinată de 1.000 de miliarde de euro.

Posted in Social