Postul Craciunului

Astăzi, 15 noiembrie,  a început postul Nașterii Domnului sau postul Crăciunului. Durează 40 de zile și are 14 zile în care se poate manca peste… de regula sâmbăta si duminica sau în zilele unor sfinți importanți.

Postul trebuie să reprezinte, în primul rând, o abținere de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu şi de oameni. Din punctul de vedere al alimentației, Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin.
Este dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin, untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 21 noiembrie şi 18 decembrie inclusiv.

Acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinţilor Apostoli. În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează lunea, miercurea şi vinerea, cam între orele 15.00 şi 16.00, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marţea şi joia se mănâncă legume fierte, drese cu untdelemn şi se bea vin, iar sâmbăta şi duminica se permite şi peşte, cu excepţia perioadei cuprinsă între 20 şi 24 decembrie, când postul devine mai aspru.
În acest post, sunt 14 zile cu dezlegare la peşte. Apariţia mai multor dezlegări la peşte nu este o invenţie sau un pogorământ făcute pentru a uşura postirea în contemporaneitate, cum greşit cred unii. Practic, s-a revenit la rânduiala prevăzută de vechile legiuiri liturgice statornicite de Sfinţii Părinţi.
Dar nimeni nu este silit să mănânce peşte, dacă nu vrea sau nu îi place, în ziua în care este dezlegare la peşte. Se poate continua postul cu produsele fără carne, lapte, brânză, ouă, adică pe bază de legume, cereale şi fructe.
Dar, înainte de aceste alimente, sunt esenţiale în post credinţa, pacea, respectul faţă de oameni, buna înţelegere şi milostenia faţă de cei care au nevoie de ajutor.

Posted in ȘtiriTagged