Program de supraveghere, prevenire si control al pestei porcine africane

Guvernul a aprobat miercuri un program național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, în condițiile în care țara noastră se afla în situația de risc iminent fata de aceasta boala, prin notificarea cazurilor de pesta porcina africana în Ucraina și în Republica Moldova.

Programul aprobat de guvern are scopul de a stabili măsuri armonizate de biosecuritate, profilaxie și control în situații epidemiologice de creștere a riscului, respectiv în situația confirmării oficiale în România a pestei porcine africane, pentru a preveni răspândirea bolii și în alte regiuni sau pentru a combate boala.

Obiectivele vizează porcinele domestice, pentru care se stabilesc, de exemplu, criteriile minime de biosecuritate sau modul de intervenție în cazul suspiciunii și al confirmării oficiale a bolii, dar și porcii mistreți, pentru care se stabilește strategia de management și de vânătoare, modul de desfășurare a campaniilor de conștientizare și de avertizare a gestionarilor fondurilor cinegetice, a responsabililor zonelor protejate și a vânătorilor sau modul de intervenție în cazul suspiciunii și al confirmării oficiale a bolii la porcii mistreți.

Programul se aplică până la eliminarea riscului privind apariția pestei porcine africane și/sau declararea teritoriului României ca liber de boală.

Pentru porcinele domestice, programul se aplică în exploatațiile comerciale și în exploatațiile non-profesionale existente pe teritoriul ţării noastre. De asemenea, se aplică pentru toți porcii mistreți, indiferent de sistemul de proprietate sau de exploatare.

Direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană are obligația să informeze periodic proprietarii crescătorilor de vânat și ai complexurilor de vânătoare cu privire la situația epizootologică a bolilor la porcii mistreți care evoluează în comunitatea europeană și în țările terțe din jurul României.

Posted in ȘtiriTagged