UTA a salvat vieti

Fotbalistii clubului UTA au salvat, astazi, 11 vieti care aveau nevoie urgenta de sange! Baietii au raspuns, ca de fiecare data, provocarii lansate de Asociatia Cetatea Voluntarilor. Exemplul lor ar putea fi urmat de suporteri, apropiati, dar si de alti jucatori.

Romania este singura tara din Uniunea Europeana unde donarea de sange este remunerata! Nu multi sunt cei care stiu că, dincolo de beneficiile materiale, donand regulat sange, îşi fac un primul rând lor un mare bine. La Arad, au fost făcute numeroase campanii pentru a-i convinge pe oameni să doneze sânge. Cu toate acestea, în acest moment există un deficit pe mai toate grupele sanguine.Printre cei care au acceptat să-şi salveze semenii aflaţi în suferinţă sunt şi fotbaliştii de la UTA care, s-au prezentat dimineaţă, înaintea antrenamentelor… direct la Centrul de Transfuzii Sanguine.

Pentru donator este doar un strop, însă din cantitatea de sânge donată o singură dată, se pot salva trei pacienţi. La o donare, se recoltează între 450 ml şi 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni. După donare însă, se recomandă să creştem consumul de lichide în primele 24 de ore.

La nivelul judeţului Arad, în fiecare lună, aproximativ 1000 de persoane se prezintă la centrul de transfuzie pentru a dona sânge. Primesc în schimb o reducere de 50 la sută pe mijloacele de transport în comun timp de o lună şi tichete de masă, în valoare totală de 65 de lei, zi liberă în ziua donării, iar persoanele care vin din afara municipiului primesc si banii pentru transport.

 

 

Posted in ȘtiriTagged ,