Ziua iei

Pe 24 iunie, se sarbatoreste, pentru a patra oara consecutiv, Ziua Universala a IEI, o celebrare a camasii traditionale, oriunde s-ar afla pe Planeta. Ziua Iei este sarbatorita odata cu Sanzienele si cu Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, dar coincide si cu ultima zi de scoala.

Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a propus, în urmă cu 3 ani, ca bluza tradițională românească să fie un brand de țară și a organizat, pe 24 iunie 2013, odată cu sărbătoarea de Sânziene, prima Zi Universală a Iei. Evenimentul a devenit în scurt timp un eveniment global, sărbătorit pe 6 continente, în peste 50 de țări.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită în 2016, în principalele orașe ale țări prin numeroase expoziții, târguri tradiționale, dezbateri privind prezentul și viitorul uneia dintre moștenirile naționale culturale ale României.
De asemenea, la nivel internațional, ia românească va fi sărbătorită în peste 100 de orașe ale lumii, între care Washington, New York, Los Angeles, Toronto, Paris, Londra, Madrid, Amsterdam, Milano şi Viena.
Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești, care se distinge, în funcție de regiune, atât prin motive cât și prin tehnicile de decorare, transmise de la o generație la alta. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză albă, nevopsită, de in sau cânepă, borangic sau bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic.

Posted in ȘtiriTagged